De La Salle College Lecture Theatre, Dining Hall & Classroom

Client

De La Salle College

Location

Malvern, Victoria

Project Cost

$3.5M

Completion

2009

Director

Tony Cotter

Testimonial

"In the short period for which this building has been standing, life at the college has changed. It’s not that we spend hours gazing, awe-struck at its magnificence, but, at the risk of sounding overly sentimental, it’s the little things that make this construction so special.The little lights that help you see the stairs as you find your seat, the fact that with a click of a button, those same seats will be gone. The fact that now people walking down High Street can’t help but notice that we’re here. The adventurously artistic design that has turned the entire school into connoisseurs of the craft." Jake Stewart – College Captain 2009

Category
Education
About This Project

Adaptability is key in this design and this is especially relevant in education architecture as demonstrated by Tony Cotter, Director Cotter Reid Architects in this project.  The lecture theatre, canteen and classroom project aims to link the two campuses of the De La Salle College by increasing the visual massing of this campus, while providing the high quality public face. The building is an efficient box forming one edge of a primary recreation and play space. Materials were selected for durability, quality and consistency with the other campus buildings and broader suburban character. The lecture theatre has over 200 retractable seats and operable windows and the cafeteria contains large bi-fold doors allowing the space to be used as an extension to the outdoor recreation area. Stunning use of copper cladding on the facade created real WOW factor for this year’s 4 to 12 school at this independent Catholic College in inner Melbourne suburb of Malvern. * Undertaken as Latitude Architects

HERE TO HELP YOU REALISE YOUR VISION